Prețurile apartamentelor noi din principalele orașe din România au scăzut în ultimii ani cu 26,5%-54%, și deși cele mai mari ajustări au avut loc în București locuințele din Capitala ajung în unele cazuri să coste și dublu față de cele din alte orașe mari, potrivit portalului imobiliare.ro, informează Mediafax.
O analiză a locuințelor în funcție de numărul de camere arată că în cazul garsonierelor cea mai mare diferență se înregistrează între București și Iași, diferența fiind de 50%.
Astfel, cele mai ieftine garsoniere noi se găsesc la Iași, unde prețul mediu solicitat de dezvoltatori este în prezent de 32.324 euro. Cumpărătorii pot găsi oferte chiar mai ieftine de 30.000 de euro, în zonele Nicolina sau Podu Roș.
În majoritatea celorlalte mari orașe analizate, cu excepția Timișoarei și a Bucureștiului, prețurile solicitate pentru o garsonieră nouă sunt foarte apropiate: 36.089 euro la Cluj, 37.276 euro la Brașov, 38.039 euro la Constanța. La Timișoara, prețul unei garsoniere noi trece de obicei de 40.000 de euro, pentru ca prețul mediu cerut mediu pentru unitățile noi cu o cameră din București să fie de 48.860 de euro.
Garsonierele din Capitală sunt și cele care s-au ieftinit cel mai mult în perioada de criză, prețul mediu solicitat în prezent pentru acesta reprezentând doar 46% din prețul mediu solicitat în urmă cu 4 ani.
La apartamentele cu două camere, acestea costă în Cluj cât o garsonieră la București. Aceste tipuri de apartamente s-au ieftinit cu un procent cuprins între 34% la Timișoara și 53,5% în Capitală. Clujul are cele mai ieftine apartamente noi cu două camere dintre marile orașe analizate, cu un preț mediu cerut de 49.392 de euro. La Brașov, apartamentele noi cu două camere costă în medie 52.302 euro. Ceva mai scumpe sunt la Iași, puțin peste 53.000 euro și Timișoara, aproape 54.000 euro. În Constanța, un apartament nou cu două camere costă aproape 57.000 de euro.
Capitala iese din tipar și la această categorie, dezvoltatorii bucureșteni solicitând un preț mediu de 84.939 euro pentru unitățile noi cu două camere.
În cazul locuințelor cu trei camere diferențele sunt semnificative de la un oraș la altul. La această categorie, cele mai mici pretenții au dezvoltatorii ieșeni, care solicită în medie 64.047 euro pentru o unitate nouă cu trei camere. Urmează cei din Cluj, cu un preț mediu cerut de 68.205 euro, prețul de aici fiind puternic influențat de zecile de oferte din Florești, unde pot fi găsite apartamente noi cu trei camere cu suprafețe mici la prețuri ce coboară chiar sub 40.000 de euro. La Timișoara, un apartament nou cu trei camere costă în medie 74.700 euro.
Oferte mai scumpe sunt la Brașov și Constanța, unde se întâlnesc și cele mai mici devalorizări, prețul mediu cerut fiind de 85.453 euro, respectiv 86.787 euro.
Capitala păstrează statutul de cel mai scump oraș din țară și la această categorie, cu un preț mediu cerut ce depășește 123.000 euro, aproape dublu decât în Iași sau Cluj, în ciuda unei ieftiniri de 47% în ultimii ani.
Lansat în aprilie 2000, imobiliare.ro are peste 31.000 de vizitatori unici pe zi și cuprinde una dintre cele mai mari baze de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național.